Frakin, smokin ja puvun huoltaminen

Juhlapukumme on tehty kestämään pitkän aikaa. Harkitulla huoltamisella, putsauksella ja säiltyksellä juhlapuvut säilyvät sukupolvelta toiselle ehjänä, puhtaana ja edustavan näköisenä.

Puhdistus ja säilytys

Pääasiassa juhlapuvun huoltaminen jakautuu kahteen osioon; puhdistukseen ja säiltykseen. Molemmat ovat tärkeitä ja niitä on syytä miettiä heti juhlapuvun hankinnan yhteydessä. Suunnitelmallisella ja harkitulla hoidolla frakit, smokit ja puvut pysyvät edustavina jopa koko elämän ajan.

Puhdistus ja peseminen

Puvut – varsinkaan villasta valmistetut – eivät hirveästi pesemistä tarvitse. Juhlan jälkeen puku tulisi laittaa ripustimelle ja antaa tuulettua päivän tilassa jossa ilma vaihtuu tasaisesti. Pölyt ja murut tulisi putsata vaateharjalla. Pesua kannattaa harkita vasta silloin jos juhlapuku on silmämääräisesti likainen, tahriintunut tai siihen on pinttynyt tuoksua. Pesu olisi syytä olla kuivapesua ja suosittelemme ehdottomasti frakkien, smokkien ja pukujen pesettämistä erikoistuneissa pesuloissa. Lähes kaikki pesulat pesevät pukuja, mutta on hyvä tarkistaa heiltä alan osaaminen. On tärkeää että pukujen napit suojellaan pesun ajaksi ja metalliset napit poistetaan.

Paidat, liivit ja tarvikkeet – varsinkin valkoiset sellaiset – sen sijaan olisi tärkeää pestä pian jokaisen juhlan jälkeen. Yleensä ne voi pestä pesupussissa pesuohjeita noudattaen. Yleisesti puuvillaiset ”valkoiset” frakki- ja smokkiosat voi pestä 40-asteessa pesupussin sisällä ja silittää seuraavaa juhlaa varten. Pesu olisi syytä tehdä heti juhlien jälkeisinä päivinä etteivät valkoiset osat kellastuisi. Älä käytä kuivauskonetta ja linkoa pienellä n. 800 kierrosasetuksella. Jos asusteissa on irroitettavia metallisia nappeja, irroita ne ennen pesua.

Juhlakengät tulisi juhlan jälkeen putsata kenkäharjalla ja liinalla ja niiden sisään laittaa setripuiset lepolestit jotka pitävät nahkaiset kengät muodossan ryhdikkäinä.

Juhlapuvun säilytys

Kun juhlat on pidetty, juhlapuku tuuletettu ja asusteet pesty, on aika kokonaisuuden säilytykselle. Säiltykseen liittyy muutama huomio joka pitää asun ryhdikkäänä.

Pois auringonvalosta

Säilytä juhlapuku joko vaatekaapissa ja mieluiten pukupussissa. Älä pidä juhlapukua auringonvalossa koska sen säteily heikentää puvun kuiturakennetta ja muuttaa värit haaleaksi ja kulahtaneeksi

Ripusta ryhdikkääksi

Käytä tarpeeksi isoa henkaria eli ripustinta, joka tukee puvun olkapää- ja hartiarakennetta ettei juhlapuku lyyhisty. Varsinkin pitkähännyksisen frakin säiltyksessä ja ripustuksessa on tärkeää että takki saa olla suorassa eikä se ole mytyssä, rytyssä tai taitettuna. Tällöin on varana että pukuun tulee taitoksia tai sen muoto muuttuu. Juhlapuvuissa on monta kerrosta kangasta, kanvaksineen ja vuorineen jotka kaikki saisivat olla suorina.

Vältä pingotusta

Varsinkin liiveissä, olkaimissa ja joskus muissakin vaateoissa on elastisia nauhoja jotka ovat tehty venyviksi. ne olisi syytä säilyttää tasaisesti asennossa jossa nämä nauhat ja remmit eivät ole pingotuksessa ja venytyksessä, muuten niiden elastisuus häivää ja ne voivat vispaantua. Myös puvuissa ja housuissa on syytä varoa ettei niihin jätetä kiinni painavia arvomerkkejä, tohtorimiekkoja tai muita venyttäviä asusteita jotka voivat vaurioittaa säiltyksessä puvun kuituja.

Jo näitä vinkkejä noudattaen juhlapukusi säilyy yleensä koko sinun elämäsi käytön ajan, kunhan ne ovat vielä käyttäjälleen istuvat. Käytön ja ajan kanssa juhlapuvut vaurioituvat, mutta niihin pystyy ompelimot ja räätälivät tekemään korjauksia ja paikkauksia jolloin juhlapuvun elinkaari pitenee.

Etsitkö frakkia, smokkia tai pukua?

Vaivattomin tapa hankkia frakki, smokki tai juhlapuku on sovittaa paikan päällä. Mikäli kokoasi löytyy hyllystämme, saat puvun heti mukaan odottamatta.

Lisää kirjoituksia